Terug

Verbod op GRATIS pastic draagtassen per 1 jan 2016

  • 29 / 12 / 2015 0
Verbod op GRATIS pastic draagtassen per 1 jan 2016

Per 1 januari 2016 geldt in Nederland het verbod op de gratis plastic tas. Winkeliers mogen dan geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. Op www.rijksoverheid.nl/plastictas-ondernemers vindt u meer gedetailleerde informatie over deze regeling.

Ook wij van Top Leisure Products zijn het hier van harte mee eens.
---------------------------------------
Informatie verbod gratis plastic tas
 
Den Haag, 28 december 2015
 
 
Geachte heer/mevrouw,
 
Per 1 januari 2016 geldt in Nederland het verbod op de gratis plastic tas. Winkeliers mogen dan geen gratis plastic tas meer meegeven aan hun klanten. Op www.rijksoverheid.nl/plastictas-ondernemers vindt u meer gedetailleerde informatie over deze regeling.
 
Waarom is er een verbod op het weggeven van een gratis plastic tas
We gebruiken samen zo’n 3 miljard tassen per jaar, gemiddeld 170 tassen per persoon. Deze verdwijnen vaak in de afvalbak, op straat of in zee. Als plastic in de natuur komt, is dit slecht voor mens en dier. De Nederlandse overheid wil zwerfafval voorkomen en verspilling van onze grondstoffen tegengaan. Dat doet de overheid door in te zetten op minder gebruik van plastic tassen en stimuleren van het hergebruik en recyclen. Het verbod op gratis plastic tassen past hierbij.
In veel winkels betalen klanten al voor een plastic tas. Per 1 januari 2016 is dit in alle winkels verplicht. Een verbod in combinatie met de vraag van de verkoper ‘mag het zo mee’, zorgt dat 75% minder plastic tassen de winkel verlaten. Dit blijkt uit eerdere testen en uit vergelijkbare wetgeving in andere landen. Consumenten nemen dan veel vaker een eigen tas mee in plaats van dat zij betalen voor een plastic tas.
 
Hoe informeert de overheid het winkelend publiek?
De overheid informeert het winkelend publiek via de media, via de website www.rijksoverheid.nl/plastictas en via de social mediakanalen Facebook en Twitter. In januari 2016 hangen in winkelstraten door heel Nederland posters, komen mensen advertenties tegen in huis-aan-huisbladen of online banners op websites.
 
Informatiepakket op deurmat
Vanaf 28 december 2015 ontvangen ondernemers in heel Nederland een informatiepakket op de deurmat, mits de contactgegevens (aangeleverd via brancheorganisaties) bekend zijn bij de overheid. Het (fysieke) informatiepakket bestaat uit:
- een poster, A3 formaat
- een stickervel, met 4 stickers voor op/bij de kassa.
Heeft u het informatiepakket niet ontvangen? Of wilt u meer posters en/of stickervellen bijbestellen? Dan kunt u een bestelling doen via het digitale formulier op www.rijksoverheid.nl/plastictas-ondernemers
 
Voorlichtingsmiddelen in de bijlage
Hier vindt u een zipfile met een aantal voorlichtingsmiddelen in 3 mapjes:
-      mapje 1: online banners, om te gebruiken op websites
-      mapje 2: advertenties, voor in de folder van uw winkel
-      mapje 3: poster (A3) en stickervel, om af te drukken, voor in de winkel.
 
Heeft u vragen over het verbod?
Er staat een ‘helpdesk plastic tas’ paraat om uw vragen te beantwoorden. Deze helpdesk is er speciaal voor u als ondernemer. U kunt gratis bellen met 0800 -7711111. Van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 22.00 uur en op zaterdag en zondag van 09.00 tot 18.00 uur.
Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.
 
Hoogachtend,

DE DIRECTEUR-GENERAAL MILIEU EN INTERNATIONAALdrs. C.B.F. Kuijpers

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »