Terug

Merijn Everaarts - Oprichter Dopper in de duurzame TOP 100 van Trouw

Merijn Everaarts - Oprichter Dopper in de duurzame TOP 100 van Trouw

Merijn Everaarts (1972), bedenker en eigenaar van Dopper, behoort tot de 100 meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid.

Merijn Everaarts nieuw in Duurzame 100 van Trouw

Haarlem, donderdag 10 oktober 2013 – Merijn Everaarts (1972), bedenker en eigenaar van Dopper, behoort tot de 100 meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid. Gisteren werd, tijdens het jaarlijkse Trouw Duurzame 100 gala, bekend gemaakt dat Everaarts nieuw binnenkomt op nummer 100 in de ‘Duurzame 100’. Dopper is een initiatief ter promotie van kraanwater en het terugdringen van de berg plastic afval (‘plastic soep’). Hiervoor ontwikkelde Everaarts het kenmerkende herbruikbare flesje voor kraanwater dat in Nederland BPA vrij en klimaatneutraal wordt geproduceerd.

In drie jaar tijd verkocht Everaarts wereldwijd ruim 600.000 Doppers en opende ambassades in San Francisco en Hong Kong. Het ontwerp, van TU Delft alumnus Rinke van Remortel, kreeg eerder dit jaar een eervolle vermelding tijdens de Red Dot Awards, de grootste en bekendste designwedstrijd ter wereld.

Halt aan groei plastic soep
Everaarts kwam op het idee voor de Dopper na het zien van een aangrijpende documentaire over de ‘plastic soep’ die zich in de oceanen ophoopt. “Als je er bij stilstaat, is het toch niet te geloven dat in Nederland elke dag meer dan 500.000 plastic wegwerpflesjes in de prullenbak belanden? Door als consument simpelweg kraanwater te drinken uit een duurzame fles en dus niet steeds een nieuw flesje water te kopen, draag je al bij aan de oplossing voor deze milieuproblematiek,” aldus Everaarts.

Nog bergen te verzetten
Everaarts is trots op zijn vermelding in de ‘Duurzame 100’. “We zijn heel blij dat de bewustwording toeneemt en dat wij daar met Dopper aan bijdragen, maar we hebben nog bergen werk te verzetten.” Het gaat Everaarts om een drieledig doel: de reductie van de hoeveelheid wegwerp plastic wereldwijd, het drinken van kraanwater stimuleren en ervoor zorgen dat mensen zonder toegang tot veilige watervoorzieningen dit krijgen. Dopper heeft inmiddels 3.000 inwoners van Nepal voorzien van veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen, de komende anderhalf jaar komen daar naar verwachting nog 20.000 bij.

Dopper doceert op 10/10
Vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, neemt een Dopper team samen met Everaarts namens de Dopper Water & Waste Academy deel aan een landelijke voorleesactie op meer dan duizend basisscholen en kinderboerderijen. Everaarts en zijn collega’s lezen op basisschool De Kring in Haarlem voor uit de verhalenbundel 'Nog lang en gelukkig' die speciaal voor deze dag werd samengesteld. “We geloven in educatie over afvalreductie op een speelse en begrijpelijke manier. Wanneer je als kind al beseft hoe je zelf kunt bijdragen aan een schonere wereld, is de kans groot dat je deze kennis in je volwassen leven deelt met anderen,” aldus Everaarts. 

Over Dopper
Dopper is opgericht in 2010 met als doel te strijden tegen de plastic afvalberg. Het vele gebruik van petflesjes veroorzaakt vooral in de oceanen een enorme afvalstroom, de zogenaamde ‘plastic soep’. Met de herbruikbare design waterfles van duurzaam en hoogwaardig kunststof, draagt Dopper bij aan de vermindering van deze milieuproblematiek. De fles wordt in Nederland geproduceerd en Dopper heeft daarmee zelf scherpe toezicht op de productie- en arbeidsomstandigheden. Naast het verminderen van de afvalberg streeft Dopper er naar het drinken van kraanwater te bevorderen. Ook levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan internationale waterprojecten. Vanuit de Dopper Foundation ondersteunt Dopper de waterprojecten van Simavi in Nepal. Tevens geven de docenten van de Dopper Water & Waste Academy workshops op scholen, universiteiten en bij bedrijven. Onlangs opende Dopper een derde ambassade in Hong Kong, de eerste twee bevinden zich in Haarlem en San Francisco. Voor meer informatie zie http://nl.dopper.com/en/. 

Over de ‘Duurzame 100’ 
Dagblad Trouw presenteert jaarlijks de ‘Duurzame 100’, een lijst van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid. Op woensdagavond 9 oktober werd  in de Rode Hoed bekend gemaakt wie van de 415 genomineerden uiteindelijk in de Duurzame 100 van Trouw zijn gekozen. Enkele andere namen in de ‘Duurzame 100’ 2013 zijn: Marjan Minnesma, Wubbo Ockels, Wiebe Draijer en Bas van Abel.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »